Baza wędkarska na  Smøli

 

SMØLA 

Wyspa Smøla oraz archipelag blisko 5800 wysp wokół Smøli, to jeden z najbogatszych pod względem biosfery rejonów Norwegii. Urozmaicone dno oraz ciepły Prąd Zatokowy (Golfsztrom) sprawiają, że wody Smøli obfitują w potężne dorsze, czarniaki, rdzawce, molwy, morszczuki oraz halibuty. Smøla słynie również ze śródlądowych łowisk pstrąga oraz troci. Na wyspie jest ok. 100 akwenów, w których złowić można kilkukilogramowe sztuki.

Nasza profesjonalna baza wędkarska znajduje się w południowo-zachodniej części wyspy. Pierwsze „miejscówki” występują już w odległości kilku minut rejsu od bazy, lecz najlepsze znajdują się na otwartym morzu, godzinę drogi od przystani. Wiele gatunków ryb przyciąga do archipekagu opływający go od zachodu Golfsztrom. Ciepły prąd zapewnia cyrkulację wody między wyspami oraz niesie ogromne ilości planktonu, który przyciąga do wybrzeży Smøli wiele gatunków ryb. Płycizny są przeplatane blatami o głębokości 50-80 m, ale trochę dalej występują również dołki o głębokości 200 m. Liczne, rozsiane wysepki stwarzają naturalną ochronę przed wiatrem, dzięki czemu wędkowanie jest możliwe nawet przy trudnych warunkach pogodowych. Miłośnicy wędkarstwa słodkowodnego mogą spróbować sił wędkując w jednym z wielu jezior trociowo-pstrągowych.

Ośrodek rejestruje połowy, dzięki czemu maksymalny limit wywożonych filetów wynosi 18 kg na osobę (w ramach limitu ryby można przewieźć przez granicę dwa razy w roku kalendarzowy).


CENA

Cena uzależniona jest od wielu czynników, w tym od kursu NOKPLN, liczby uczestników, rodzaju domu oraz liczby łodzi, czy pory
w której wyprawa ma się odbyć. W związku z tym prosimy o kontakt w celu przygotowania indywidualnej oferty.

OPIS SPRZĘTU I TECHNIK WĘDKARSKICH

Lekki zestaw spinningowy

Na płytkich wodach o głębokości od kilku do 35 m warto zastosować spinning. Jest to bardzo skuteczna metoda zwłaszcza na ryby żerujące w toni, takie jak rdzawce i czarniaki. Mocniejsze wędzisko szczupakowe (cw 40-120g) o długości 1,8-2,4 m, z kołowrotkiem ze szpulą stałą, o pojemności 150-200 m plecionki o średnicy 0,15-0,2 mm, pozwoli wyholować większość zaciętych ryb.  Wabik: błystki morskie, mniejsze pilkery (do 100 g) oraz wszelkie przynęty gumowe na główkach dżigowych czy czeburaszkach o masie kilkudziesięciu gramów.


Zestaw pośredni

Wędzisko do 300 g wyrzutu, im krótsze, tym lepsze, plecionka o średnicy 0,22-0,25 mm, morski kołowrotek ze szpulą stałą lub multiplikator. To uniwersalny zestaw, który pozwoli na prezentację zarówno sztucznych przynęt, jak i naturalnych. Na ten zestaw będziemy też łowić „drobnicę” na przynętę – makrele oraz małe czarniaki.

Ciężki zestaw pilk

W zasadzie dwa pierwsze zestawy wystarczą, aby wyholować zdecydowaną większość ryb. Do naprawdę dużych ryb lub do wędkowania na dużych głębokościach potrzebny będzie jednak mocniejszy zestaw. Wędzisko typu pilk o ciężarze wyrzutu 400-600 g, dobrej jakości morska plecionka o średnicy 0,25-0,35 mm, multiplikator z przełożeniem 3,5-5:1, na który należy nawinąć min. 300 m plecionki.

Taki zestaw służy do połowu na głębokościach powyżej 50-60 m, przede wszystkim tam, gdzie uciąg wody jest silny. Jako wabiki stosuje się pilkery od 150-700 g oraz ciężarki bez uzbrojenia do 700 g – do metody z samą przywieszką. Zastosować można również kulę z dwoma oczkami (czeburaszka) o masie 200-700 g. Do jednego oczka można przywiązać przypon fluorocarbonowy z dużym hakiem, na który zakładamy martwego czarniaka lub makrelę uzbrojone dodatkowo w kotwiczkę. Taki zestaw spuszczony na dno lub ciągnięty kilka metrów nad dnem, jest bardzo skuteczny zwłaszcza na halibuty, molwy, dorsze.


Pozostały sprzęt i akcesoria

Warto zaopatrzyć się w przywieszki oraz zestawy śledziowe/makrelowe, na które będziemy łowić makrele. Oczywiście należy zaopatrzyć się w komplet mocnych, morskich kółek łącznikowych, krętlików oraz agrafek - nasz zestaw jest tak mocny, jak jego najsłabszy punkt. Nie oznacza to, że będziemy zakładać tylko najmocniejsze kółka i agrafki jakie znajdziemy w sklepie. Zestaw należy tak skonstruować, aby w razie zaczepu uratować jak najwięcej. Zabrać należy również szczypce do wyhaczania ryb, komplet kotwiczek i haków, fluorocarbon (0,7-1,2 mm), ew. linkę stalową/wolframową, metalowe tulejki zaciskowe do fluorocarbonu od 1 mm średnicy i linki. Przydadzą się także wielofunkcyjne cążki, które m.in. bardzo ułatwiają wymianę kółek łącznikowych oraz pas biodrowy wspomagający holowanie ryb. Niezbędne będą też noże do filetowania ryb oraz ewentualnie skrobaczka do łusek.

Ubranie

Najodpowiedniejszy będzie kombinezon wypornościowy oraz odzież termoaktywna pod kombinezon. Obuwie nieprzemakalne i ciepłe, rękawice najlepiej z zsuwanymi palcami oraz ciepłe i chroniące przed wiatrem okrycie głowy. Warto zaopatrzyć się w płaszcz przeciwdeszczowy, który posłuży nam również jako fartuch podczas filetowania ryb.


W razie pytań odnośnie sprzętu czy technik wędkarskich stosowanych na łowisku prosimy o kontakt z naszym biurem.



ZAKWATEROWANIE


Uczestnicy wyprawy mają do wyboru jeden z 9 tradycyjnych, norweskich domków (rorbuer). Domki położone są bezpośrednio przy przystani z widokiem na fiord. Każdy domek posiada dostęp do Internetu oraz TV. 


Domki H1-H2   

Domki o powierzchni 40 m² z miejscem noclegowym dla 4 osób (istnieje możliwość 2 dostawek na poddaszu). Domki posiadają 2 sypialnie z łóżkami piętrowymi. Łazienka z podgrzewaniem podłogowym. Część wypoczynkowa z telewizorem oraz w pełni wyposażony aneks kuchenny ze zmywarką. W przylegającym budynku znajdują się przestronne zamrażarki tylko do dyspozycji mieszkańców domków.




Domki H3-H5    

Domki mają powierzchnię 60 m². Przeznaczone są dla 4 osób (możliwość 2 dostawek na antresoli). Składają się z 2 sypialni (dwa łóżka piętrowe) i dużego poddasza z dodatkowymi miejscami do spania. Łazienka z prysznicem i WC oraz podgrzewaną podłogą. Salon z sofą, telewizorem i w pełni wyposażoną otwartą kuchnią ze zmywarką. W domkach znajdują się dodatkowe pomieszczenia z zamrażarką i suszarnią.



Domek H6    

Domek o powierzchni ok. 50 m². przeznaczony dla 6 osób. Przestronny, jasny z 3 sypialniami, po dwa pojedyncze łóżka w każdej, z tarasem na zewnątrz. Łazienka z podgrzewaną podłogą oraz prysznicem. Salon z sofą oraz otwartą, dobrze wyposażoną kuchnią ze zmywarką. Do domku przylega pomieszczenie z zamrażarką oraz suszarnią.


Domki H7-H8   

Bardzo przestronne, jasne domki o wysokim standardzie, z miejscem noclegowym dla max 8 osób. Na parterze znajduje się łazienka z prysznicem i WC, salon z jadalnią oraz w pełni wyposażona, nowoczesna kuchnia. Na piętrze są 3 sypialnie (jedna z balkonem) po 2-3 łóżka w każdej. Domki oferują niesamowity, panoramiczny widok na fiord.


Domek H9    

Nowy, wybudowany w 2019 r. domek o powierzchni ok. 100 m². Wysoki standard. Posiada 3 sypialnie po 2 łóżka w każdej, łazienkę z prysznicem i podgrzewaną podłogą, dobrze wyposażoną, otwartą kuchnię ze zmywarką, przestronny salon z jadalnią z panoramicznym oknem oraz duży taras na zewnątrz.



Do dyspozycji wędkarzy w ośrodku znajdują się również 2 profesjonalne fileciarnie oraz altana do grillowania.


ŁODZIE

UPRAWNIENIA DO PROWADZENIA ŁODZI

Norweskie prawo zezwala na sterowanie łodzią bez specjalnych uprawnień każdemu, kto urodził się przed 1 stycznia 1980 r. (jednostki o długości do 15 m). Urodzeni 01.01.1980 r. albo po tej dacie bez licencji mogą sterować jednostkami o długości poniżej 8 m i mocy silnika poniżej 25 KM. Polski patent sternika motorowodnego jest w Norwegii akceptowany i pozwala pływać jednostkami mocniejszymi niż 25 KM.  


BEZPIECZEŃSTWO NA ŁODZI

Należy pamiętać o obowiązku posiadania kamizelki asekuracyjnej lub ratunkowej lub atestowanego kombinezonu wypornościowego przez wszystkich na łodzi. Mimo że na każdej jednostce znajduje się komplet kamizelek,  zachęcamy do zaopatrzenia się w kombinezon wypornościowy, który oprócz pływalności, zapewnia ochronę przed wilgocią i chłodem oraz w znacznym stopniu opóźnia hipotermię w przypadku wpadnięcia do zimnej wody.

Każda łódź wyposażona jest w echosondę oraz ploter z GPS-em, które bardzo ułatwiają manewrowanie wśród podwodnych skał i płycizn. Mimo to należy zachować szczególną ostrożność podczas pływania po nieznanych wodach, zwłaszcza w okresach silnych pływów morskich.

Przed wypłynięciem zawsze należy sprawdzić poziom paliwa w zbiorniku głównym oraz zapasowym.

Należy nieustannie kontrolować pogodę i stan wody. Warunki atmosferyczne mogą się zmienić nawet w ciągu kilku minut.

Należy pamiętać o zakazie wędkowania w odległości mniejszej niż 100 m od hodowli ryb.

Przestrzegamy przed wypłynięciem po spożyciu alkoholu. Sternik odpowiedzialny jest za całą załogę oraz drogi sprzęt na łodzi, ale obowiązek zachowania trzeźwości dotyczy wszystkich załogantów. Przekroczenie przepisów jest w Norwegii surowo karane.


ŁODZIE W OŚRODKU

  • 19 stopowa, aluminiowa z silnikiem Hondy o mocy 60 KM

Dostępne jednostki to duże 4-5 osobowe łodzie z mocnymi silnikami, które pozwalają bezpiecznie eksplorować łowiska położone na otwartym morzu i jednocześnie nie rujnują budżetu. Żądni mocniejszych wrażeń mogą spróbować sił na szybkiej łodzi typu RIB.

Ostatniego dnia pobytu łódź należy zdać gospodarzowi w takim stanie, w jakim została Państwu przekazana na początku pobytu. Dotyczy to także tych klientów, którzy mają wykupioną usługę sprzątania końcowego domku/apartamentu. Sprzęt do mycia łódki (gąbka, ścierka, wiaderko) jest zazwyczaj schowany w łódce lub znajdziemy go w specjalnym pomieszczeniu na przystani. Jeśli nie – należy poprosić o wydanie takiego sprzętu gospodarza.



ZASADY REKREACYJNEGO POŁOWU RYB MORSKICH W NORWEGII

1. Sprzedaż złowionych ryb jest nielegalna
2. Podczas wędkowania należy zachować odległość większą niż 100 metrów od najbliższej hodowli ryb. Wszelki ruch środków pływających powinien odbywać się w odległości co najmniej 20 m od hodowli, w tym od punktów jej zakotwiczenia.
3. Halibuty przekraczające 2 m długości należy wypuścić.
4. Turyści nie mogą brać bezpośredniego udziału w połowach krabów królewskich za wyjątkiem określonej kwoty połowowej, przydzielonej sektorowi rybołówstwa turystycznego w regionie Finnmark.
5. Należy przestrzegać przepisów minimalnych wymiarów ryb oraz okresów ochronnych.

Okresy ochronne
Halibut - 20.12-31.03

Karmazyn - 1.09-31.05


GALERIA